Alkoholbehandling foregår hos specialister som arbejder i tværfaglige team for at opnå frihed for alkoholmisbruget. Når man vælger behandling mod alkoholisme, er det naturligt at stille sig selv nogle spørgsmål om det forestående behandlingsforløb:
Hvad er alkoholbehandling?
Uanset hvilken type alkoholbehandling man vælger i samråd med sit behandlingssted, vil det være et tværfagligt forløb, som både indebærer psykologiske værktøjer og behandling samt træning i at mestre sit misbrug. Alle misbrugere udvikler nogle af de samme symptomer og problemer, men enhver alkoholiker er forskellig og det kræver derfor et skræddersyet forløb som er tilpasset den enkeltes situation.
Hvordan foregår alkoholbehandling?
Alkoholbehandling består typisk af et forløb hvor både afhængigheden af alkohol og den underliggende årsag til misbruget behandles. Alkoholbehandlingen kan starte med en afgiftning, hvor kroppen vænnes af med hele tiden at skulle have sit stof. Efter afgiftningen kan man begynde at bygge en ny hverdag op, i samarbejde med sit behandlingssted. Alkoholen har for mange fået lov at fylde alt for meget i livet, så der skal sættes ind på mange områder for at undgå tilbagefald.
Hvilke typer alkoholbehandling findes der?
- Ambulant alkoholbehandling: Ambulant alkoholbehandling indebærer at man bor i sit eget hjem under forløbet og kan passe sit normale liv mens man modtager behandling.
- Dagbehandling: Når man er i dagbehandling mod alkoholisme så sover man hjemme, men har fyldt dagen af aktiviteter og terapi på sit behandlingssted. Døgnbehandling: Døgnbehandling mod alkoholisme indebærer at man flytter ind på behandlingsstedet i en periode på typisk en måned. Formålet er blandt andet at man på den måde kommer ud af sin hverdag, med alle de fristelser og problemer der kan være her.
- Medicinsk alkoholbehandling: Medicin mod alkoholabstinenser og følger til alkoholismen, er ofte en del af den samlede behandling, men bør ikke stå alene. Det meget kendte middel antabus, er også det mest benyttede i den dag i dag. Antabus virker forebyggende mod at drikke, da man bliver meget syg af alkohol når man har taget antabus.
Kan alkoholbehandling foregå anonymt?
I Danmark har man ret til at modtage alkoholbehandling uden at nogen behøver at få oplysninger om det. Behandlingen kan også foregå uden egenbetaling, da sundhedsloven giver ret til både anonym og gratis behandling mod alkoholmisbrug. Den gratis anonyme behandling består typisk i et ambulant forløb, men der kan tilkøbes ekstra ydelser som fx psykiatrisk hjælp til afrusning.
Hvordan ved man om man er alkoholiker?
Sundhedstyrelsen anbefaler et maksimalt alkoholforbrug på 14 genstande for mænd om ugen og 7 for kvinder. Men drikker man mere end det behøver man ikke nødvendigvis at være alkoholiker. Det kan også bare være man har et højt forbrug af alkohol, ligesom man kan spise usundt uden at være alkoholiker.
Når man er alkoholiker drikker man selvom man aftaler med sig selv at man ikke vil, og man har tabt kontrollen over alkoholen. Den styrer derfor så meget, at man ikke længere kan opretholde sunde relationer og arbejde eller studieliv. Det kan være svært at komme op om morgenen, og almindelige problemer kan virker uoverskuelige.